Saturday, 12 May 2012

NAK CANTIK dan BERHIAS, ADA ADABNYA...

Assalamualaikum kepada semue pembace blog saye yang tak seberape ni.. Kalau sebelom ini saye sering kongsi cara-cara, tips-tips, dan kaedah bagaimana nak cantik serta sihat.. Namun berbeza dengan isi blog saye pada kali ini, saye ingin berkongsi  tentang adab-adab untuk berhias.. Tidak salah untuk kita kaum wanita untuk berhias namun, ianya ada batas dan adab yang perlu kita ambik tahu.. Hal ini kerana, akan menjadi kesalahan disisi Islam apabila kita terlalu ghairah untuk berhias sehingga menimbulkan fitnah..

Berhias diri bermaksud penjagaan anggota fizikal, berpakaian, perhiasan, dan penampilan diri agar nampak kemas, cantik dan menarik. Tapi, korang kene tahu yang Islam ade meggariskan beberapa panduan yang perlu dipatuhi sebelom korang nak berhias bagai nak rak.. So, dalam blog ni saye nak share sikit tentang adab-adab tu..

KETAHUI DIET YANG SIHAT


Salam manis kepada semua... Straight to the point je la ye..Kat dalam blog kali ni saye nak bg tips-tips diet yang sihat tanpa ada sebarang effect yang memudaratkan... Korang nak tau tak, kat negara China dan Korea kadar obesiti paling rendah. Ini adalah kerana di negara tersebut mengamalkan pemakanan yang sihat dan sering melakukan riadah untuk menjamin hayat yang panjang...

Sudah menjadi kebiasaan apabila seseorang tu sedang berdiet, mule-mule je berusaha keras nak diet tapi bile da lame-lame mesti da rase bosan kan.. Hal ini terjadi disebabkan korang semue tak bleh tahan nafsu tengok makanan yang sedap-sedap.. Masalah seperti ini perlu diatasi, itupun kalau korang idam-idamkan badan yang ideal dan langsing..

Thursday, 10 May 2012

MAKANAN SIHAT AMALAN RASULULLAH...

Assalamualaikum wahai sahabat sekalian...halluuu... Harap semuenye sihat-sihat belaka... Kali ini saye ingin bercerite tentang makanan yang kite makan selama ini... Selama ini, kite sering di hidangkan dengan pelbagai jenis makanan... Kite juga terpengaruh dengan cara dan jenis pemakanan yang telah di kemaskinikan oleh barat... Namun pernah anda semue tahu dalam Islam juga ade makanan yang lebih sihat dan mengikut sunnah Nabi SWT yang sering baginda amalkan... Antara makanan yang sepatutnye kita ambil adalah susu kambing, habbatus sauda, madu, dan kurma... Dalam blog ni saye akan membongkarkan rahsia dan khasiat makanan yang tersenarai tadi...

ADA CARANYA NAK CANTIK...

Salam kepada semue pembace blog saye... Mcm biase, dalam blog saye ni mcm-mcm  tips yang korang bleh dpt.. Tip kesihatan, kecantikan, dan tip untuk awet muda pun ade tau... So, arini saye nak share ngn korang tentang info kecantikan yg selalu je dilupakan.. Jadi, saye dengan segale hormatnye nak ingatkan balik..Bagi sesiape yg tak tau, elok la bace blog ni... Kalau korang nak cantik bukan muke je yg patot korang amik berat tapi keseluruhan anggota badan kene amik berat ok... Ye la, cube korang imagine, muke je cun melecun tapi kuku kaki ngan tangan kotor... Eiiiyuuuu... Mesti gelikan nak berdamping dengan orang yg camtu... Biarlah kite ni cantik keseluruhannye... Sedap mata memandang tau... Tak de la diri kite jadi bualan orang ramai...

Tuesday, 8 May 2012

NAK SIHAT? JOM MAKAN BUAH...

Assalamualaikum..hello..semoge semunye sihat selalu..arini sye nak berbahas tentang khasiat buah-buahan..bg penggemar buah, tak kire la buah tempatam ke, buah luar negare ke jangan ketinggalan untuk bace blog ni.. kesemuanya buah ni ade khasiat masing-masing..pada sesiape yg tak suke buah sangat-sangat la rugi sebab rase buah ni manis and sedap la senang cakap..sye adalah salah seorang penggemar buah.. kalau makan buah sye bleh jdi cam giler la skejap..lagi-lagi buah rambutan..perghhhh...sedap sesangat la sampai tak ingat dunia..tapi still bleh mengucap la..hehehe

Ok la..tanpa membuang mase dan waktu, kte straight to the point je la ye.. tapi sye bg certain-certain buah je la..bukan semua buah..buah-buah ni semuenye merupakan buah yang menjadi santapan kegemaran sye.. ni antarenye je..ade banyak lagi buah yg sye ske..tapi kalau nk tulis semua rase cam..tak pe la..huhuhu..

Monday, 23 April 2012

AWET MUDA IKUT CARA RASULULLAH SAW

Assalamualaikum u all..hye,berjumpe lg kite dalam blog yG tak seberape ni..lame rasenye tak menulis dalam blog..ye la, memandangkan sye seorang student, so bnyk commitment len nk wat..mggu ni bnyk sesngt la asigment nk kne wat..sampaikan darah tinggi otak sye ni..hahaha..ok la, bukan itu yg sye nak share ngan u all..tapi ade something yg u all harus and wajib tau..nk tau sebab ape?sebabnye bende ni important sangat bg sesiape yg nk nmpk mude sentiase..kebanyakkan org kt dunie ni mesti nak nmpk mude kn,klau ade y nk nmpk tue tu mknenye ade something wrong kt dalam diri die..baik g check dokter..takut2 ade penyakit jiwa(ayat sopan bg gile) bile seseorg tu nmpk mude, dalam fikiran kite mesti die ni ade mkn supplement, tak pun ade cucuk2 ni, ala..botox tu..yg lg teruk ble org ckp nmpk mude sebb pakai susuk..ish2 tak baik ckp gitu ye..fitnah tu..tak baik..tak baik..elok muke u all nmpk mude trus jd tue 10thn dri usie..

Tapi, ade care len yg bleh membuatkan kite nmpk mude sentiase tanpe memakai barangan yg mhl dan tanpa rawatan yg menyakitkan..selain itu, cara ni juga dipraktikan oleh Rasulullah SAW..tak dinafikan bahawa Rasulullah SAW membawa limpah rahmat tapi umatnya yg tidak tahu menghargai kelebihan itu..Daripada segi kesihatan diri, contoh yg anda perlu ikut adalah kekasih Allah SWT ni..klau bdn sihat sekaligus u all akan nmpk mude selalu...ok, skg jom  kte ikuti tips-tips awet mude..

Thursday, 12 April 2012

JOM IKUT DIET RASULULLAH

Assalamualaikum, kpd smua pembace blog sy.. Salam 1 Malaysia.. Apa kabar smua nye?Hope smuenye sihat-sihat belake la ye.. Kembali bersame sy dalam segment kesihatan..hehehe.. Cam dlm rancangan TV plak..haha..OK la, sy straight to the point je la ye..Tujuan utama sy bertandang kat dlm blog sy pd hari ini adalah untuk berkongsi satu rahsia..jeng..jeng.. Apekah rahsia itu? Kita tunggu sehingga di akhir rancangan ye..Tajuk kite pada hari ini adalah DIET..Bile sebut je DIET,mesti dalam otak korg terbayang-bayang org yg berbadan agak besar..dlm bhse kasarnye, org gemuk la.. Tapi pd pandangan sy org yg berbdn agak besar ni sebenarnye comel.. Then, dorg ni akan nampk sentiase mude.. Sudah menjadi lumrah kehidupan kite, org gemuk kene la DIET.. Org yg kurus tak yah DIET. . So,bleh la mkn pape je yg diorg nak.. melantak la pape pun, tak yah risau sebb bdn kurus kan, mkn pape pn tak kan menyebabkan kegemukan.. Hei, itu smue salah same sekali ye..Perkataan DIET bukan untuk org gemuk aje ok. .DIET tu untuk org yg nak jage kesihatan.. nak menghindar daripada segale penyakit.. Jadi kesimpulannye kat sini,smue org mesti DIET.. Cakap psl DIET, ade sesetengah org salah anggap.. diorang fikir, klau nak diet tak yah mkn.. thn la lapar sampai sakit kepale, masuk angin.. Itupun salah jugak.. Janganlah sampai nak menyeksa diri.. Kita mestilah pilih DIET yg seimbang.. Makanlah makanan yang sihat,yang boleh menjamin kesihatan kita tanpa menyeksa diri sendiri.. Okeylah, berbalik kpd tujuan sy menulis blog ni tadi adalah ingin berkongsi 1 rahsia.. Apekah rahsie itu sebenarnye? Actually, rahsie yg sy ingin kongsi kpd korg smue adalah rahsie DIET Rasulullah SAW..   Klau korang nak tau Baginda Rasulullah tak pernah sakit perut.. ermm, hebat kan.. Subhanallah.. Jom same2 kite follow the instruction..

Sunday, 18 March 2012

NAK CANTIK KE NAK SIHAT



Ha, semua orang mesti nak nampak cantik kan. Pakai baju cantik2,make up lawa2, lagi2 kalau nak g dating ke,nk hang out ngan member ke.. Time tu, segala fesyen ada,yang berbelit-belit la, yg baju ropol-ropol la, baju berwarna warni,aksesori lagi, e2 baru pakaian blom lagi make up kat muka tu..bermcm2 kale ada kt mata,blushing pink kale gitu, lip stick merah mak ngah..bermacam-macam lagi gaya orang yg nk cantik ni. Sama la mcm I.. I pun suka gak melawa ni..Lagi2 kalau jmpa orang tersayang.. sudah semestinya nak nampak cantik kan..takkan la nak hudoh plak.. Hahaha..

Friday, 16 March 2012

kecantikan adalah hak milik setiap insan

Setiap insan dalam dunia ini ada hak untuk kelihatan cantik tak kirelah lelaki ke, perempuan ke..Cantik tu adalah subjektif.. Tidak perlulah kite nak pertikaikan samaada seseorang itu cantik atau tidak mungkin pada pandangan orang lain dia nampak cantik.. Tapi pada pandangan kite biasa-biasa aje.. Itu adalah hak dia.. Tapi akan lebih cantik apabila kecantikkan itu addalah semulajadi.. Ia adalah cantik tanpa memakai sebarang make up dan barangan kosmetik.. Kecantikan semulajadi adalah cantik luar dan cantik dalam.. Cantik luaran adalah bersih dan kemas dalam setiap  pemakain manakala cantik dalaman adalah kehalusan keperibadian seseorang itu.. Cara die berkata-kata, berjalan, makan, dan banyak lagi yang menyebabkan orang lain terpesona akan keindahan cantik luar dan dalamnya.. Tidak salah untuk nampak cantik, Kita mestilah yakin dengan diri kita.. Mungkin kite silap apabila cantik itu hanyalah untuk tontonan orang ramai.. Tapi sebenarnya cantik adalah apabila kite yakin dan selesa dengan diri sendiri serta senang untuk bergaul.. Apabila kita cantik secara automatiknya keyakinan itu datang dalam diri kita..Cantik bukan bermakna berkulit cerah , bermata bundar, berbibir mungil, namun lebih dari itu. Jika kite nak cantik kite juga haruslah selesa dengan diri kite..