Saturday, 12 May 2012

NAK CANTIK dan BERHIAS, ADA ADABNYA...

Assalamualaikum kepada semue pembace blog saye yang tak seberape ni.. Kalau sebelom ini saye sering kongsi cara-cara, tips-tips, dan kaedah bagaimana nak cantik serta sihat.. Namun berbeza dengan isi blog saye pada kali ini, saye ingin berkongsi  tentang adab-adab untuk berhias.. Tidak salah untuk kita kaum wanita untuk berhias namun, ianya ada batas dan adab yang perlu kita ambik tahu.. Hal ini kerana, akan menjadi kesalahan disisi Islam apabila kita terlalu ghairah untuk berhias sehingga menimbulkan fitnah..

Berhias diri bermaksud penjagaan anggota fizikal, berpakaian, perhiasan, dan penampilan diri agar nampak kemas, cantik dan menarik. Tapi, korang kene tahu yang Islam ade meggariskan beberapa panduan yang perlu dipatuhi sebelom korang nak berhias bagai nak rak.. So, dalam blog ni saye nak share sikit tentang adab-adab tu..

KETAHUI DIET YANG SIHAT


Salam manis kepada semua... Straight to the point je la ye..Kat dalam blog kali ni saye nak bg tips-tips diet yang sihat tanpa ada sebarang effect yang memudaratkan... Korang nak tau tak, kat negara China dan Korea kadar obesiti paling rendah. Ini adalah kerana di negara tersebut mengamalkan pemakanan yang sihat dan sering melakukan riadah untuk menjamin hayat yang panjang...

Sudah menjadi kebiasaan apabila seseorang tu sedang berdiet, mule-mule je berusaha keras nak diet tapi bile da lame-lame mesti da rase bosan kan.. Hal ini terjadi disebabkan korang semue tak bleh tahan nafsu tengok makanan yang sedap-sedap.. Masalah seperti ini perlu diatasi, itupun kalau korang idam-idamkan badan yang ideal dan langsing..

Thursday, 10 May 2012

MAKANAN SIHAT AMALAN RASULULLAH...

Assalamualaikum wahai sahabat sekalian...halluuu... Harap semuenye sihat-sihat belaka... Kali ini saye ingin bercerite tentang makanan yang kite makan selama ini... Selama ini, kite sering di hidangkan dengan pelbagai jenis makanan... Kite juga terpengaruh dengan cara dan jenis pemakanan yang telah di kemaskinikan oleh barat... Namun pernah anda semue tahu dalam Islam juga ade makanan yang lebih sihat dan mengikut sunnah Nabi SWT yang sering baginda amalkan... Antara makanan yang sepatutnye kita ambil adalah susu kambing, habbatus sauda, madu, dan kurma... Dalam blog ni saye akan membongkarkan rahsia dan khasiat makanan yang tersenarai tadi...

ADA CARANYA NAK CANTIK...

Salam kepada semue pembace blog saye... Mcm biase, dalam blog saye ni mcm-mcm  tips yang korang bleh dpt.. Tip kesihatan, kecantikan, dan tip untuk awet muda pun ade tau... So, arini saye nak share ngn korang tentang info kecantikan yg selalu je dilupakan.. Jadi, saye dengan segale hormatnye nak ingatkan balik..Bagi sesiape yg tak tau, elok la bace blog ni... Kalau korang nak cantik bukan muke je yg patot korang amik berat tapi keseluruhan anggota badan kene amik berat ok... Ye la, cube korang imagine, muke je cun melecun tapi kuku kaki ngan tangan kotor... Eiiiyuuuu... Mesti gelikan nak berdamping dengan orang yg camtu... Biarlah kite ni cantik keseluruhannye... Sedap mata memandang tau... Tak de la diri kite jadi bualan orang ramai...

Tuesday, 8 May 2012

NAK SIHAT? JOM MAKAN BUAH...

Assalamualaikum..hello..semoge semunye sihat selalu..arini sye nak berbahas tentang khasiat buah-buahan..bg penggemar buah, tak kire la buah tempatam ke, buah luar negare ke jangan ketinggalan untuk bace blog ni.. kesemuanya buah ni ade khasiat masing-masing..pada sesiape yg tak suke buah sangat-sangat la rugi sebab rase buah ni manis and sedap la senang cakap..sye adalah salah seorang penggemar buah.. kalau makan buah sye bleh jdi cam giler la skejap..lagi-lagi buah rambutan..perghhhh...sedap sesangat la sampai tak ingat dunia..tapi still bleh mengucap la..hehehe

Ok la..tanpa membuang mase dan waktu, kte straight to the point je la ye.. tapi sye bg certain-certain buah je la..bukan semua buah..buah-buah ni semuenye merupakan buah yang menjadi santapan kegemaran sye.. ni antarenye je..ade banyak lagi buah yg sye ske..tapi kalau nk tulis semua rase cam..tak pe la..huhuhu..