Monday, 23 April 2012

AWET MUDA IKUT CARA RASULULLAH SAW

Assalamualaikum u all..hye,berjumpe lg kite dalam blog yG tak seberape ni..lame rasenye tak menulis dalam blog..ye la, memandangkan sye seorang student, so bnyk commitment len nk wat..mggu ni bnyk sesngt la asigment nk kne wat..sampaikan darah tinggi otak sye ni..hahaha..ok la, bukan itu yg sye nak share ngan u all..tapi ade something yg u all harus and wajib tau..nk tau sebab ape?sebabnye bende ni important sangat bg sesiape yg nk nmpk mude sentiase..kebanyakkan org kt dunie ni mesti nak nmpk mude kn,klau ade y nk nmpk tue tu mknenye ade something wrong kt dalam diri die..baik g check dokter..takut2 ade penyakit jiwa(ayat sopan bg gile) bile seseorg tu nmpk mude, dalam fikiran kite mesti die ni ade mkn supplement, tak pun ade cucuk2 ni, ala..botox tu..yg lg teruk ble org ckp nmpk mude sebb pakai susuk..ish2 tak baik ckp gitu ye..fitnah tu..tak baik..tak baik..elok muke u all nmpk mude trus jd tue 10thn dri usie..

Tapi, ade care len yg bleh membuatkan kite nmpk mude sentiase tanpe memakai barangan yg mhl dan tanpa rawatan yg menyakitkan..selain itu, cara ni juga dipraktikan oleh Rasulullah SAW..tak dinafikan bahawa Rasulullah SAW membawa limpah rahmat tapi umatnya yg tidak tahu menghargai kelebihan itu..Daripada segi kesihatan diri, contoh yg anda perlu ikut adalah kekasih Allah SWT ni..klau bdn sihat sekaligus u all akan nmpk mude selalu...ok, skg jom  kte ikuti tips-tips awet mude..

Thursday, 12 April 2012

JOM IKUT DIET RASULULLAH

Assalamualaikum, kpd smua pembace blog sy.. Salam 1 Malaysia.. Apa kabar smua nye?Hope smuenye sihat-sihat belake la ye.. Kembali bersame sy dalam segment kesihatan..hehehe.. Cam dlm rancangan TV plak..haha..OK la, sy straight to the point je la ye..Tujuan utama sy bertandang kat dlm blog sy pd hari ini adalah untuk berkongsi satu rahsia..jeng..jeng.. Apekah rahsia itu? Kita tunggu sehingga di akhir rancangan ye..Tajuk kite pada hari ini adalah DIET..Bile sebut je DIET,mesti dalam otak korg terbayang-bayang org yg berbadan agak besar..dlm bhse kasarnye, org gemuk la.. Tapi pd pandangan sy org yg berbdn agak besar ni sebenarnye comel.. Then, dorg ni akan nampk sentiase mude.. Sudah menjadi lumrah kehidupan kite, org gemuk kene la DIET.. Org yg kurus tak yah DIET. . So,bleh la mkn pape je yg diorg nak.. melantak la pape pun, tak yah risau sebb bdn kurus kan, mkn pape pn tak kan menyebabkan kegemukan.. Hei, itu smue salah same sekali ye..Perkataan DIET bukan untuk org gemuk aje ok. .DIET tu untuk org yg nak jage kesihatan.. nak menghindar daripada segale penyakit.. Jadi kesimpulannye kat sini,smue org mesti DIET.. Cakap psl DIET, ade sesetengah org salah anggap.. diorang fikir, klau nak diet tak yah mkn.. thn la lapar sampai sakit kepale, masuk angin.. Itupun salah jugak.. Janganlah sampai nak menyeksa diri.. Kita mestilah pilih DIET yg seimbang.. Makanlah makanan yang sihat,yang boleh menjamin kesihatan kita tanpa menyeksa diri sendiri.. Okeylah, berbalik kpd tujuan sy menulis blog ni tadi adalah ingin berkongsi 1 rahsia.. Apekah rahsie itu sebenarnye? Actually, rahsie yg sy ingin kongsi kpd korg smue adalah rahsie DIET Rasulullah SAW..   Klau korang nak tau Baginda Rasulullah tak pernah sakit perut.. ermm, hebat kan.. Subhanallah.. Jom same2 kite follow the instruction..