Monday, 23 April 2012

AWET MUDA IKUT CARA RASULULLAH SAW

Assalamualaikum u all..hye,berjumpe lg kite dalam blog yG tak seberape ni..lame rasenye tak menulis dalam blog..ye la, memandangkan sye seorang student, so bnyk commitment len nk wat..mggu ni bnyk sesngt la asigment nk kne wat..sampaikan darah tinggi otak sye ni..hahaha..ok la, bukan itu yg sye nak share ngan u all..tapi ade something yg u all harus and wajib tau..nk tau sebab ape?sebabnye bende ni important sangat bg sesiape yg nk nmpk mude sentiase..kebanyakkan org kt dunie ni mesti nak nmpk mude kn,klau ade y nk nmpk tue tu mknenye ade something wrong kt dalam diri die..baik g check dokter..takut2 ade penyakit jiwa(ayat sopan bg gile) bile seseorg tu nmpk mude, dalam fikiran kite mesti die ni ade mkn supplement, tak pun ade cucuk2 ni, ala..botox tu..yg lg teruk ble org ckp nmpk mude sebb pakai susuk..ish2 tak baik ckp gitu ye..fitnah tu..tak baik..tak baik..elok muke u all nmpk mude trus jd tue 10thn dri usie..

Tapi, ade care len yg bleh membuatkan kite nmpk mude sentiase tanpe memakai barangan yg mhl dan tanpa rawatan yg menyakitkan..selain itu, cara ni juga dipraktikan oleh Rasulullah SAW..tak dinafikan bahawa Rasulullah SAW membawa limpah rahmat tapi umatnya yg tidak tahu menghargai kelebihan itu..Daripada segi kesihatan diri, contoh yg anda perlu ikut adalah kekasih Allah SWT ni..klau bdn sihat sekaligus u all akan nmpk mude selalu...ok, skg jom  kte ikuti tips-tips awet mude..



  • Bangun awal pagi
  Ha, ni tip yg agak susah nk dipraktikkan, u all mesti susahkn kalau nak bangun pagi..kalau u all nak tau bangun di awal pagi bnyk faedahnye..sebab, udara time tu segar, so kite digalakkan untuk menghirup udara yg segar tu..menurut kajiaN, otak manusia amat memerlukan oksigen yg mencukupi untuk kekal aktif..Selain itu, gas ozon (03) yg berkumpul pada waktu pagi mendatangkan kesihatan pada manusia yg menghirupnya..Ia berguna untuk sistem saraf kite dan dapat menjahui dari segale penyakit..So, sye sarankan kat u all bangun la di awal pagi, ape salahnye kite korban mase tidur kite untuk lebih sihat dan cergas.
             
  • Makan ikut had 
U all mesti pernah dengar org ckp berhenti makan sebelum kenyang..So, u all kene amalkannya sebab dalam badan kite ada tiga ruang untuk tiga benda: sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air, dan sepertiga yg len untuk makanan.. Maka dengan itu, runag dalam bdn kite terhad untuk u all sumbat ape je yg u all nak ye.. kesian perut u all.. terkene kejutan budaya die..Rasulullah SAW ingatkan jugak, jgn makan sebelum lapar dan jgn makan hingga terlalu kenyang.. Selain itu gak, u all disunatkan untuk berpuasa sunat sekaligus uall bleh dapat pahala.. Kelebihan berpuasa itu terlalu banyak untuk kesihatan badan terutamanya sistem badan manusia dapat berehat untuk sementare waktu..

  • Berjalan kaki
Dengan berjalan kaki u all dapat melancarkan peredaran darah dan jantung u all akan bergerak aktif sekali gus dapat mengelakkan penyakit jantung.. Rasulullah SAW selalu berjalan kaki ke masjid, pasar, medan perang dan mengunjungi rumah sahabat..Bile u all jalan kaki bleh kurangkan u all punye stress.. Dalam hidup ni sapelah yg tak tress kan..bile berjalan badan kite jd aktif dan keluar hormon endorfin ( hormon yg bleh membuatkan kite ceria)


  • Tidak pemarah
Bile kite mrh ofcoz muke kite nmpk hodoh gile, berkerut je.. mesti tak canti kn? Org nk ngorat pun tak berselera..marahlah yg berpunca muke kite akan nmpk lebih tue..sifat marah juga tak baik untuk kesihatan, sebab bile kite marah tekanan darah kite akan jadi tinggi..silap ari bulan bleh strok.. Marah jugak bleh mendekatkan kite dengan syaitan, time ni la syaitan senang je nk goda kte..and, kte pun senang je la nk terhasut, sebab tu la bnyak kejadian yg salah disisi agame dan akidah berlaku skrg ni..sebab diorang tak tau nk menahan diri daripada sifat marah.


Ok, itulah antara tips-tips yg bleh u all ikut untuk nampak lebih mude daripada usia..Sebenarnye bnyk lgi tips-tips yg ade, ni cume sebahagian je..kalau nak tips tu silalah dtg ke rumah sye..and setiap satu tips akan dikenakan bayaran..hehehe..tak delah..gurau je ye..U all  bleh la search kat mane2 blog or majalah ke,buku ke,pape jela..Nmpknye cam da bnyk je sye merepek..So, sye kne stop sampai sini je..Kite jumpe lg ye..take a break for a minute..=)





*PETUA HARI INI:


-HILANGKAN JERAWAT

  • KUPAS SEBIJI TIMUN, TUMBUK HINGGA LUMAT
  • BASUH MUKA BIARKAN SEHINGGA KERING
  • AND THEN, AMBIK BAHAN YANG SUDAH DITUMBUK TADI SAPUKAN PADA JERAWAT.
  • BIARKAN SEKETIKA.. 

No comments:

Post a Comment