Thursday, 10 May 2012

ADA CARANYA NAK CANTIK...

Salam kepada semue pembace blog saye... Mcm biase, dalam blog saye ni mcm-mcm  tips yang korang bleh dpt.. Tip kesihatan, kecantikan, dan tip untuk awet muda pun ade tau... So, arini saye nak share ngn korang tentang info kecantikan yg selalu je dilupakan.. Jadi, saye dengan segale hormatnye nak ingatkan balik..Bagi sesiape yg tak tau, elok la bace blog ni... Kalau korang nak cantik bukan muke je yg patot korang amik berat tapi keseluruhan anggota badan kene amik berat ok... Ye la, cube korang imagine, muke je cun melecun tapi kuku kaki ngan tangan kotor... Eiiiyuuuu... Mesti gelikan nak berdamping dengan orang yg camtu... Biarlah kite ni cantik keseluruhannye... Sedap mata memandang tau... Tak de la diri kite jadi bualan orang ramai...


Antara info yg menarik arini adalah :

GODAAN JARI JEMARI

Ha, korang mesti tertanye- tanye kan... Macam mane nak gode jari-  jemari? Bukan suruh lelaki goda ye..Haram tu.. Maksudnya kat sini, tangan kite tu kenelah dibersihkan ataupun pakaikan scrub ke... Bukan badan je yg nak kene scrub ok..Tangan pun kene gak supaye tangan kite lembut bak sutera.. Jika rajin wat la dalam seminggu 2kali. Harus diingati, time wat scrub tangan tu gune la lulur dari ekstrak yang lembut dan dapat memberikan kelembapan pada kulit tangan korang... Selain itu, bersihkan kotoran yg melekat kat tangan and kuku... Sesekali kalau ade duit lebih tu, pg la spa kuku...hehehe...


BERSIHKAN BERUS SOLEKAN


Kebanyakkan wanita suke sangat bersolek, dalam erti kata lain make up la... Semue bende tempek kat muka... Blusher la, eyeshadow la, lipstik la, maskara la. dan macam- macam lagi la... Tapi, camne plak dengan barangan solekan tu, adakah diorang bersihkan sebelom dan selepas pakai? Jangan la tau pakai je, korang kenela rajin bersihkan barang or berus yg korang guna untuk solek muke korang tu... Ditakuti, ade kuman kalau kite tak menitik beratkan tentang kebersihan barang solek kite... Tak kire la berus pemerah pipi ke, pembayang mata ke, bibir ke, bersihkanlah dengan tisu lembab... Korang bleh gak bersihkan barang-barang tu gune losyen... Ia membantu membersihkan sisa solekan... Nanti tak de la pertumbuhan bakteria dan muke korang pun tak de la rosak..


ELAKKAN PENUAAN SECARA RASMI


Semue orang pasti akan menghadapi hari tue... Tapi, umur je yg tue kan, muke mesti nak nampak mude dan sihat... Korang bleh la makan ikan salmon, avokado dan bijan kalau nak elakkan dari proses penuaan... Makanan berkhasiat ni dapat membantu menentang kedutan awal pada wajah. Itulah kebaikan pati minyak Omega 3 dan Omega 6 yang terdapat dalam makanan-makanan ini... Tapi, ade jugak makanan yg lain.. Ini adalah sebahagiannye sahaje...


HILANGKAN KESAN GELAP


Mesti korang malu kan kalau ade kesan hitam pada bahagian bawah lengan atau celah peha... Here, saye ade tips camne nak hilangkannya... Petuenye, senang je ambik jus liamu nipis dan dicampurkan dengan sedikit kapur sirih... And then, sapukan kat tempat yang berkenaan pastu biarkan selama 15 minit. lakukan sekerap mungkin untuk hasil lebih baik... Lepas ni gerenti kesan hitam tu jadi putih melepak... Tak percaya? Cube la try...




SOLEKAN YANG CANTIK


Selalunye kalau korang bersolek mesti rase cam da rase tak segar je kan, kalau da smapi 8jam... Untuk memastikan kesegaran solekan korang, janganlah korang pakai bedak asas tu terlalu tebal... Pakai ala kadar je cukup dan pastikan pilih bedak padat yang sesuai... Jika, kulit korang da memang sejak azali licin tak payah la pakai bedak asas sebab bedak asas ni tujuannye untuk menutup muke yg bermasalah... Buat ape korang nak sembunyikan kulit yang halus mulus tu kan... Cukup sekadar pakai bedak dan pemerah pipi je... Da nampak cantik da.. Make up natural je sudah memadai...




berhiaslah untuk bakal suamimu..

*PETUA HARI INI:

-PUTIHKAN BAWAH KETIAK
  • BAHAN-BAHAN
    • KAPUR SIREH
    • LIMAU NIPIS
  • CARA-CARA
    • campurkan kesemua bahan hingga sebati dalam satu bekas
    • sapukan kat bawah ketiak biarkan sehingga 15minit.
    • lakukan selepas mandi.

gambar sekadar hiasan



No comments:

Post a Comment