Tuesday, 8 May 2012

NAK SIHAT? JOM MAKAN BUAH...

Assalamualaikum..hello..semoge semunye sihat selalu..arini sye nak berbahas tentang khasiat buah-buahan..bg penggemar buah, tak kire la buah tempatam ke, buah luar negare ke jangan ketinggalan untuk bace blog ni.. kesemuanya buah ni ade khasiat masing-masing..pada sesiape yg tak suke buah sangat-sangat la rugi sebab rase buah ni manis and sedap la senang cakap..sye adalah salah seorang penggemar buah.. kalau makan buah sye bleh jdi cam giler la skejap..lagi-lagi buah rambutan..perghhhh...sedap sesangat la sampai tak ingat dunia..tapi still bleh mengucap la..hehehe

Ok la..tanpa membuang mase dan waktu, kte straight to the point je la ye.. tapi sye bg certain-certain buah je la..bukan semua buah..buah-buah ni semuenye merupakan buah yang menjadi santapan kegemaran sye.. ni antarenye je..ade banyak lagi buah yg sye ske..tapi kalau nk tulis semua rase cam..tak pe la..huhuhu..

TEMBIKAI

-Buah ni kalau melantak time panas wah! terangkat kening tau.. sedap betol! kadar kalori dalam tembikai sangat rendah...so, tak yah bimbang la psl kalori tu, bagi korang-korang yg nak jage badan..selain itu, khasiat lain yg ade dalam buah ni adalah kalsium, karbohidrat, lemak, zat besi, magnesium, fosforus, potasium, protein, sodium, dan gula. kalau korang nak tau, kandungan potasium dalam buah ni bleh menghindari kita daripada penyakit batu karang dan masalah tekanan darah. lagi satu, mesti korang terkejut kan, buah tembikai ni jugak bleh mengatasi masalah penglihatan tidak jelas pada waktu malam..

BETIK

-kalau cakap je betik mesti korang terfikir toilet kan? hahaha...ye la,orang tue-tue ckp kalau ade masalah nak buang air besar makan la betik.. betol la ape yang diorang cakap tu.. so, makan la betik mesti lawas..buah betik ni gak mengandungi kalium dan magnesium yang tinggi.. ia juga kaya dengan beta karotena. banyak lagi khasiat buah ni sebenarnye, ia juga mengandungi vitamin C yang berfungsi untuk memecahkan serat makanan dan memudahkan seseorang tu membuang air besar..


PISANG
-pisang plak mengandungi tenaga, vitamin A vitamin C, kalsium dan serat... cukup dengan makan 2 biji buah pisang mampu membekalkan tenaga kepada kita untuk bekerja secara aktif selama 90minit! menakjubkan kan? selain itu, pisang mengandungi tiga jenis gula iaitu glukosa, frukktosa dan sukrosa.



TEMBIKAI SUSU

- sedap kan, makan buah ni... rase die bahgie je...hahaha...korang tau tak, buah ni kaya dengan vitamin A, B6 dan vitamin C...selain itu jugak, ianya kaya dengan folat, potassium, dan zat besi... bagi orang yang tengah diet elok la korang makan buah ni.. sebab buah ni rendah kalori dan bebas kolesterol...kandungan potasium dalam tembikai susu pulak, boleh mencegah masalah kekejangan dan mampu mengawal tekanan darah...


So, kepada semua peminat buah-buahan teruskanlah meminati makan buah sebab banyak kebaikan yang korang dapat..korang akan dapat kesihatan tubuh badan dan kesegaran setiap masa... bukan susah pun nak dapatkan buah-buahan ni kan.. bagi korang yang suke sangat makan makanan ringan cube korang gantikan snack korang dengan makan buah..gerenti lagi sedap dan lebih terjamin kesihatannya...betol tak? kalau kite tak jage makan, sape lagi yg nak jage makan kite..badan kite kan..sayang la tubuh badan anda semua...

anda adalah apa yang anda makan...sayangilah diri anda





*PETUA HARI INI


-HALUSKAN TAPAK TANGAN

  • LEPAS MAKAN PISANG JANGAN KULIT PISANG TU.. KORANG BLEH AMBIK KULITNYE DAN GOSOK KAT TAPAK TANGAN PASTU BASUH NGAN LIMAU NIPIS.
  • HASILNYE PASTI MEMUASKAN.
gambar hanya hiasan



No comments:

Post a Comment